A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Культурно-просвітницький захід «Пилип Орлик. Шлях Гетьмана»

Дата: 20.10.2022 14:03
Кількість переглядів: 241

21 жовтня, у п’ятницю, відбудеться культурно-просвітницький захід «Пилип Орлик. Шлях Гетьмана».

Час: 12.00 – 13.00 год.

Місце проведення: Національний заповідник «Гетьманська столиця», палац гетьмана Кирила Розумовського (приміщення забезпечене укриттям); м. Батурин, вул. Набережна, 1.

Мета заходу: популяризація видатних діячів України, історії Батурина, пам’яток Національного заповідника «Гетьманська столиця» та писемних джерел з історії України; актуалізація уваги до історичного досвіду співпраці України з європейськими країнами у боротьбі проти москви.

Українська справа була правдивим змістом життя видатного політичного, державного та військового діяча, гетьмана України в екзилі і упорядника «Конституції» Пилипа Орлика. Саме він поширив у Європі ідею незалежної України і перший, хто формував в Європі антимосковську коаліцію. Осмислення ролі і значення особистості Гетьмана і його спадщини є особливо актуальними у контексті сучасних подій. 21 жовтня 2022 року виповнюється 350 років від дня народження гетьмана Пилипа Орлика.

Захід відбудеться за участі українських державних та громадських діячів, провідних  істориків України, благодійників.

Запланована презентація виставки «Пилип Орлик. Шлях Гетьмана», яка вперше розкриє головні віхи шляху державного діяча Пилипа Орлика. На ній будуть представлені предмети із зібрання заповідника «Гетьманська столиця» від початку ХVІІІ ст., а також копії унікальних документів з архівів Швеції, Франції та росії, зібрані та опрацьовані істориками заповідника у співпраці з провідними істориками Європи.

Також відбудеться презентація археографічного видання «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела», упорядник Т.Таїрова – першої публікації архівних документів доби Івана Мазепи та Пилипа Орлика, що висвітлюють політичну ситуацію в Гетьманщині, проблеми створення європейської коаліції, спрямованої проти москви, долю Мазепинців. Комплекс цих документів зберігається у москві і недоступний українським науковцям. Т.Таїровій вдалося вивезти  цифрові копії документів, коли вона емігрувала, відкрито висловивши свою проукраїнську позицію, і таким чином  повернути Україні унікальні документи.

Організатори: Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», видавництво «Кліо», Благодійний фонд «Спадок Гетьманщини» та Cowo.guru.

Контактна особа: Наталія Реброва (067) 54-29-772.

Фото без описуПортрет Пилипа Орлика. Художниця – Наталя Павлусенко. З фондової колекції Національного заповідника "Гетьманська столиця"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь