A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Відкриття пам'ятної дошки поету Максиму Загривному та засідання круглого столу «Максим Загривний і Чернігівщина»

Дата: 19.08.2021 09:09
Кількість переглядів: 531

18 серпня в селищі Михайло-Коцюбинське відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь борця за незалежну Україну першої третини двадцятого століття, сотника армії Української Народної Республіки, одного із засновників Організації українських націоналістів, поета Максима Загривного.

Уродженець села Козел Чернігівської губернії (нині селище міського типу Михайло-Коцюбинське Чернігівського району, центральна садиба великої громади) Максим Загривний (1893–1931) є одним із яскравих борців за незалежну соборну Україну та керівників Леґії українських націоналістів, активним діячем єдиної соборної націоналістичної організації, учасником Першого Конгресу Українських Націоналістів та одним із засновників ОУН.

Більш відомий як поет та сатирик під літературним псевдонімом Максим Грива, він друкував статті із національними закликами як то «інтернаціональний революційний Рух безславно закінчився» чи то «починається нова доба революції – революція національна». Як автор проєкту однорідної системи трудової школи майбутньої Української держави відстоював переваги шкіл класичного типу перед плюралістичною системою освіти, виступав із доповіддю на тему «Література й мистецтво України».

Проте свій найбільший внесок у визвольну боротьбу та патріотичне виховання української молоді та зміцнення духу українців у вигнанні він зробив насамперед власною поезією. У своїй творчості поет закликав не тільки до боротьби проти іноземних поневолювачів України, але й різко засуджував москвофільство та радянофільство. Його твори, за оцінками сучасників, були просякнуті мотивами боротьби за волю України і її народу.

На урочисте відкриття пам’ятної дошки, присвячене вшануванню пам’яті Максима Загривного, завітали представники обласної, районної та місцевої влади, науковці та краєзнавці Чернігівщини, громадськість.

        До слова були запрошені перший заступник голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш, заступник голови Чернігівської районної ради Василь Леоненко, голова Михайло-Коцюбинської селищної ради Ніна Ворох,  регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко та депутат Чернігівської районної ради Олександр Ларченко.

Микола Томилко – батько загиблого воїна, прочитав патріотичні вірші.

Заупокійну молитву та освячення меморіальної дошки провів протоієрей Сергій.

Присутні вшанували пам’ять видатного земляка хвилиною мовчання та поклали квіти до щойно відкритої меморіальної дошки та до пам’ятної стели загиблих під час війни на Сході України жителів селища Івана Томилка та Володимира Брешинського.

По завершенню заходу Ніна Лемеш ознайомилась з експозицією Михайло-Коцюбинського історико-краєзнавчого музею.

Після відкриття пам’ятної дошки  в приміщенні Будинку культури Михайло-Коцюбинської територіальної громади   відбулось засідання «круглого столу» на тему: «Максим Загривний і Чернігівщина».

 

            На засіданні виступили історики – краєзнавці Сергій Горобець, Сергій Бутко, Віктор Єрема та Людмила Ясновська, які донесли до всіх присутніх інформацію щодо вагомого внеску одного з яскравих борців за незалежну Україну першої третини двадцятого століття.  Також згадали про українців, які боролися за нашу державність та незалежність нашої держави.

          Лідія Гаєвська, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму  прочитала написаний нею патріотичний вірш та  у своїй промові наголосила, що історія будь-якого народу містить періоди,  дати, які є вирішальними та доленосними в його житті. Українці повинні пам’ятати  й не забувати героїчні сторінки, коли проливали кров патріоти. Адже, хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь