Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Михайло-Коцюбинська громада Чернігівського району розпочала роботу зі створення стратегії розвитку.

Дата: 24.10.2017 10:20
Кількість переглядів: 1715

          20 жовтня пройшла перша зустріч робочої групи, що створена розпорядженням селищного голови Миколи Завального. До її складу увійшли працівники виконкому ради громади, старости, депутати селищної ради, представники бюджетних закладів, громадських організацій, підприємці. Перелік не є вичерпним, бо зібрання групи – відкриті, отже можуть приходити бажаючі мешканці громади, всі, хто мають що запропонувати для її розвитку. Сенс події – громада отримає розроблений спільними зусиллями її мешканців план власного розвитку на найближчі сім років – як вона його бачить – та визначить цілі, до яких прагне. Не з гори, а самостійно та за допомогою Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування програми U-LEAD з Європою.

Перша зустріч – переважно організаційно-навчальна. Йшлося про засади стратегічного планування – чим воно відрізняється від звичних щорічних планів соціально-економічного розвитку, що таке партисипація (тобто – участь), «ландшафт» – в сенсі планування і що спільного зі справжнім ландшафтом…

А надалі робоча група перейшла до галузевого SWOT-аналізу, тобто спробувала визначити сильні та слабкі сторони, шанси та загрози для п’яти ключових складових нової громади: її управління, економіки, інфраструктури, екології, соціальної сфери та людського капіталу. До речі, Михайло-Коцюбинська громада протягом останнього року демонструє приріст населення, що не так часто трапляється в Україні та вважається чи не вирішальним індикатором успішності. Оптимістичними є надходження від податку на доходи фізичних осіб – їх значний обсяг засвідчує значну кількість робочих місць. Бізнес впевнено освоює терени громади, отже тут створюються хороші умови. Все йде до того, що вже найближчим часом Михайло-Коцюбинська ОТГ стане донором державного бюджету – тобто її коефіцієнт податкоспроможності перевищить середньостатистичний показник по Україні на 10%. Це вражаюче досягнення для українського Полісся. Між іншим також –  доказ можливості успіху приміських сільських територіальних громад. Сприяти йому, на думку учасників зібрання, можуть профільні держані програми, міжнародні проекти, позитивна для нас ситуація на зовнішньому ринку – попит на продовольство постійно зростає, а також поширення захоплення зеленим та сільським туризмом.

Як засвідчила зустріч михайло-коцюбинців турбує насенкціонована вирубка лісів, забруднення  земель отруто-хімікатами, погане сполучення  між селами, брак банківських установ, відтік кадрів до міста, поширення побутової злочинності (дрібні крадіжки), нестача робочих місць в селах, замулення природних водойм… Відчутне настороження щодо низки реформ у гуманітарній та соціальній сфера, а також те, що за останні роки стало частиною життя – загроза загострення воєнних дій.

Друге засідання робочої групи заплановане на 2 листопада. Йтиметься про формулювання бачення розвитку громади. Втім, мабуть, робочий варіант вже є: «Михайло-Коцюбинське – громада, де живуть добрі позитивні люди, готові до кращих змін, вони люблять Україну!».

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь