A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Управління Служби безпеки України в Чернігівській області

СБУ повідомила про підозру бойовику «днр», який воював проти Сил оборони України на Донеччині

Слідчі Служби безпеки України повідомили заочно про підозру бойовику «днр», який брав активну участь у бойових діях на території аеропорту «Донецьк» на боці російських найманців.

15:40:45 26.06.2023

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав зрадник, який «зливав» до рф дані про оборону північних рубежів України

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази на ще одного російського агента, який збирав розвіддані про оборону прикордонних районів Чернігівської області. За даними слідства, ворога цікавили місця базування підрозділів СБУ, Збройних Сил України, Держприкордонслужби, поліції і ДСНС. Також ворожий агент планував передати своєму російському «куратору» локації однієї з районних лікарень і місцевої військово-цивільної адміністрації. За кожне виконане завдання окупанти обіцяли йому до 3 тис. грн на банківську картку. Контррозвідники СБУ затримали зловмисника у жовтні минулого року. За матеріалами української спецслужби, суд призначив йому 15 років ув’язнення. Як встановили слідчі, злочинцем є неодноразово засуджений мешканець Сєвєродонецька, який раніше відбував покарання за крадіжку та розбій. Декілька років тому рецидивіст переїхав на Чернігівщину як переселенець зі сходу України. На початку повномасштабного вторгнення його завербував представник російської спецслужби, який надав агенту оперативний псевдонім «Тор» і визначив завдання розвідувально-підривної діяльності. За вказівкою агресора їхній поплічник фотографував українські об’єкти з прив’язкою до місцевості та позначав їхню геолокацію на електронних картах. Потім ці відомості переправляв російській спецслужбі через месенджер. На підставі зібраних слідчими Служби безпеки доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Розслідування проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

08:12:03 31.05.2023

На Чернігівщині СБУ викрила злочинну групу, яка організувала схему незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку

На Чернігівщині СБУ викрила злочинну групу осіб, які налагодили схему незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку, що призводило до зменшення мобілізаційного потенціалу країни. До організації злочинної діяльності причетний громадянин суміжної іноземної держави. Встановлено, що учасники схеми, користуючись корупційними зв’язками у комунальних медичних установах, розробили механізм фальсифікації документів про непридатність чоловіків до військової служби, який дозволяв потенційним призовникам виїхати за межі України. Ділки пропонували військовозобов’язаним сфальсифікований пакет документів та надавали інструкції і поради щодо порядку перетину державного кордону України. За додаткові кошти зловмисники обіцяли вирішити питання щодо безперешкодного та швидкого перетину кордону. Вартість таких “послуг” становила від 5 до 9 тисяч доларів залежно від типу підроблених документів та терміновості “вирішення питання”. Співробітники СБУ затримали злочинців під час передачі пакету документів для місцевого мешканця призивного віку та одержання від нього 9 тисяч доларів США. Під час обшуків за місцями проживання організатора каналу, та інших членів злочинної групи правоохоронці вилучили готівку, транспортні засоби, мобільні термінали та комп’ютерну техніку з доказами злочинної діяльності, незаповнені бланки відповідних медичних установ, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних, чорнові записи, тощо. Наразі чотирьом фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань), та ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Кримінального кодексу України Зловмисникам за рішенням суду обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Вживаються заходи щодо встановлення та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до організації злочинної схеми. Спецоперацію з викриття зловмисників проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській областей за процесуального керівництва обласної прокуратури.

08:48:41 22.05.2023

СБУ запобігла контрабанді до ЄС психотропів, які були приховані в кондитерських виробах

Служби безпеки ліквідувала транснаціональний канал контрабанди наркотиків і психотропів до європейських країн. У результаті комплексних заходів у Києві та Чернігівській області затримано організатора наркобізнеса. Ним виявився 28-річний мешканець столиці, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за виготовлення і збут заборонених речовин. Зловмисник організував переправлення до зарубіжних країн оптових партій канабісу, екстазі та особливо небезпечного психотропу – тетрагідроканабінолу (більш відомого як ТГК). Для маскування «товару» фігурант приховував його в інгредієнтах кондитерських виробів, які власноруч виготовляв. Потім запаковані «посилки» готував до відправки своїм іноземним «замовникам», яких знаходив через спеціально створену інтернет-платформу в Телеграм. Втім, завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося запобігти переправленню за кордон партії психотропів на майже мільйон гривень. Розрахунок за «товар» наркоділок планував отримати у безготівковий спосіб через сервіси обміну криптовалют. Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено:

11:15:14 05.05.2023

На Чернігівщині СБУ викрила ворожу інтернет-пропагандистку

Співробітники Служби безпеки України викрили мешканку Корюківського району, яка у соцмережах схвалювала окупаційні дії рф проти України. Ворожа поплічниця переїхала на Чернігівщину з Криму декілька років тому.Використовуючи заборонену соцмережу «Однокласники» вона неодноразово поширювала дописи із глорифікацією збройної агресії рф проти України та висловлювала підтримку російським військовим. Крім того, у розміщених нею матеріалах прославлялось керівництво рф, а також т.зв. «лнр/днр». Матеріали для поширення пропагандистка отримувала через контакти в інтернет середовищі, більшість яких складали її друзі та знайомі з рф. Під час обшуку за місцем проживання фігурантки правоохоронці вилучили докази протиправної діяльності. Ворожій поплічниці повідомлено про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Наразі матеріали кримінального провадження скеровано до суду. Заходи з викриття проросійської агітаторки проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури.

10:56:21 06.04.2023

СБУ затримала прикордонника, який намагався «злити» фсб інформацію про охорону північних рубежів України

Контррозвідка Служби безпеки спільно зі співробітниками внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби викрила ще одного російського агента у ході спецоперації у Чернігівській області. Фігурантом виявився інспектор Чернігівського прикордонного загону. Ще до початку повномасштабного вторгнення посадовець був завербований кадровим співробітником фсб. Після 24 лютого минулого року ворог «активував» свого поплічника для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України в умовах війни. Насамперед агресора цікавили бойові розпорядження та план заходів щодо інженерно-технічного облаштування держаного кордону у межах Чернігівської області. Саме ці секретні відомості російський агент мав знайти, сфотографувати, а потім передати своєму «куратору» з фсб через месенджер у Телеграм. Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки та проведення серії диверсій у прикордонних районах на півночі України. Однак співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили зрадника і затримали його на спробі передачі інформації з обмеженим доступом агресору. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмиснику обрано запобіжний захід ˗ тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності. Заходи проводили співробітники СБУ у Чернігівській області спільно з Головним відділом внутрішньої та власної безпеки «Центр» Держприкордонслужби за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

12:52:34 29.03.2023

На Чернігівщині СБУ ліквідувала нарколабораторію з виробництва оптових партій психотропів

На Чернігівщині співробітники Служби безпеки України знешкодили нарколабораторію, організатори якої спеціалізувалися на виготовленні та збуті психотропних речовин в особливо великих розмірах. За даними досудового розслідування до організації наркобізнесу причетні двоє мешканців Чернігівського району. Лабораторію з виготовлення психотропів вони облаштували у приватній будівлі на території домогосподарства. Необхідні компоненти для виготовлення психотропних речовин ділки закуповували через спеціалізовані інтернет-ресурси. Готову до продажу «продукцію» зловмисники реалізовували через розгалужену мережу дилерів на території області. За оперативною інформацією, щомісяця ділки виготовляли від 3 до 5 кілограмів амфетаміну. Правоохоронці затримали зловмисників під час реалізації чергової парії «товару». У ході обшуків за місцями проживання учасників групи виявлено понад 2 кілограми амфетаміну, близько 30 літрів рідких хімічних сполук, понад 5 кілограмів прекурсорів, лабораторне обладнання, кошти, отримані від реалізації психотропів та інші докази протиправної діяльності. У межах кримінального провадження, відкритого за ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України, зловмисникам повідомлено про підозри у скоєнні зазначеного злочину. Триває досудове розслідування. Заходи із викриття та блокування діяльності нарколабораторії здійснювали співробітники СБУ у Чернігівській області спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

14:31:48 22.03.2023

За матеріалами СБУ зловмисникам, які організували канал торгівлі людьми, оголошено підозри у скоєнні злочину у складі організованої групи

За матеріалами СБУ зловмисникам, які організували канал торгівлі людьми, оголошено підозри у скоєнні злочину у складі організованої групи За матеріалами Служби безпеки України особам, які займались «вербуванням» українців призовного віку для заробітків на нелегальному бізнесі, оголошено про підозру у скоєнні злочину у складі організованої групи. Досудовим слідством встановлено, що злочинну схему організували громадяни України та їх спільники з однієї із західноазійських країн. Ділки підшукували «клієнтів» серед громадян призовного віку та сприяли вирішенню питань, пов’язаних з виготовленням документів, необхідних для нелегального виїзду за кордон та «працевлаштування».Зловмисники втягували громадян України у злочинну діяльність, яка полягала у переправленні нелегальних мігрантів з Середньої Азії до країн ЄС морським шляхом. У результаті, більшість потерпілих від дій ОЗУ опинялися за гратами у країнах ЄС. А факт участі українців у подібних злочинних схемах негативно впливав на імідж нашої держави на міжнародній арені. Наразі фігурантам провадження оголошено про підозру за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми, вчинена організованою групою) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для виявлення всіх причетних до скоєння злочину осіб. Документування злочинної діяльності здійснюється Управлінням СБ України в Чернігівській області у взаємодії з ГУ НП за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

10:40:53 20.03.2023

За матеріалами СБУ повідомлено про підозру військовослужбовцю рф, який знущався над цивільним населенням

Слідчі Управління СБУ в Чернігівській області заочно повідомили про підозру військовослужбовцю рф у порушенні законів та звичаїв війни. Встановлено, що окупант, командир 7 зведеної стрілецької роти, (в/ч 21005) 74-ї окремої мотострілецької бригади рф, знаходячись на території с. Пакуль, брав участь у знущаннях над цивільним населенням та пограбуваннях. У березні 2022 року загарбники затримали двох чоловіків та утримували їх у підвалі з метою отримання інформації про військовослужбовців ЗСУ, які мешкають у селі, а також тих осіб, які мають зброю. При цьому окупанти завдавали тілесних ушкоджень нашим співвітчизникам, наносивши удари ногами по тулубу. Дізнавшись про те, що затримані нічого не розповіли, військовослужбовець рф забіг до підвалу і почав стріляти в ув’язнених, завдавши їм вогнепальних поранень. Внаслідок цього один з чоловіків отримав переломи правої і лівої ліктьових кісток, у іншого – численні поранення на обличчі та втрата зубів. Крім того, слідчими СБУ доведено факт розграбування окупантом та його підлеглими однієї з баз відпочинку в с. Андріївка Чернігівського району. Серед речей, які поцупили представники армії мародерів, різні робочі інструменти, дрібна побутова електротехніка та знаряддя для риболовлі.  Фігуранту провадження заочно повідомлено про підозру ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, тобто у жорстокому поводженні з цивільним населенням на окупованій території за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури.

12:21:25 19.01.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь