Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Літописи громад пишемо разом

Дата: 24.09.2024 09:49
Кількість переглядів: 91

 

18 вересня 2024 р. в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових відбувся семінар "Літописи громад пишемо разом", у роботі якого взяли участь бібліотечні працівники Чернігівської області, науковці-історики, журналісти. Зауважимо, що захід проходив у змішаному форматі, до нього долучилися 58 учасників, значна частина з яких була присутня онлайн. Модерувала засідання завідувачка науково-методичного відділу бібліотеки Ольга Шурубенко.
  Зустріч відкрив директор ЧОУНБ імені Софії та Олександра Русових Юрій Соболь. Він побажав присутнім плідної праці і наголосив, що одним із провідних напрямів роботи бібліотек є краєзнавство. Збирання, опрацювання та зберігання інформації про край, популяризація народних звичаїв, притаманних регіону, а також сприяння вивченню історії населених пунктів є основою роботи бібліотекарів-краєзнавців.
  Цікавий інформаційний ресурс – сучасне відеоджерело поповнення Літописів громад – краєзнавчий сайт "Пізнай свій рідний край" представив голова Чернігівського районного осередку Національної спілки краєзнавців України Андрій Курданов.
  Питання меморіалізації російсько-української війни і участь у цьому процесі бібліотекарів розглянули у своїх повідомленнях директорка КЗ "Чернігівський обласний пошуковий науково-редакційний центр" Олена Потапенко та завідувачка відділу краєзнавства Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Ірина Каганова. Було підкреслено, що один із викликів, який нині стоїть перед бібліотекарями-краєзнавцями області – зберегти кожне свідчення, кожну інформацію й доказ злочинів російського війська і донести цю пам'ять до наступних поколінь. Журналістка-фрілансер Наталія Найдюк у повідомленні "Війна: історії людей, які треба встигнути записати" поділилася особистим досвідом спілкування з людьми в районах Чернігівської області, які пережили повномасштабне вторгнення або продовжують жити на прикордонні Чернігівщини.
  Про практичні навички створення літописів розповіла провідна бібліотекарка Манжосівської бібліотеки-філії КЗ "Публічна бібліотека" Сухополов'янської сільської ради Світлана Охріменко та директорка КЗ "Михайло-Коцюбинська публічна бібліотека" Інна Шовкун, яка подарувала у фонд обласної бібліотеки примірники "Літописи Михайло-Коцюбинської територіальної громади" за декілька років.
  Книги-розвідки з історії своїх сіл представили бібліотекарка Кучинівської бібліотеки-філії КЗ "Сновська публічна бібліотека" Людмила Ковалевська та краєзнавиця, ветеран бібліотечної справи Ніна Мокросноп, а також бібліотекарка Конотопської бібліотеки-філії КЗ "Городнянська ЦБС" Городнянської міської ради Наталія Магула.
  Підбив підсумки роботи семінару голова правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор кафедри історії України, археології та краєзнавства Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук Олександр Коваленко. Він зазначив, що літописи сучасних громад Чернігівщини – це шлях до вивчення та пізнання рідного краю, його історії та сьогодення і цей шлях у громадах торують перш за все бібліотекарі. Також висловив подяку колегам за самовіддану роботу і побажав подальших успіхів у надзвичайно корисній та цікавій краєзнавчій діяльності.

За інформацією Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь