Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Презентація книги "Чернігів у війні-2022: голоси очевидців"

Дата: 19.07.2024 15:17
Кількість переглядів: 304

 

15 липня 2024 року керівник Проєкту Фінсації, начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук та заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради Катерина Литвин з презентацією книги «Чернігів у війні-2022: голоси очевидців» завітали в селище Михайло-Коцюбинське, «каком-то Михайлике», так наше мальовниче й незламне селище називали окупанти навесні 2022 року.

У книзі  «Чернігів у війні 2022: голоси очевидців» вмістили 24 інтерв’ю з жителями Чернігівщини, які пережили події розстріляної весни 2022 року. Протягом двох років команда дослідників-науковців збирала аудіосвідчення жителів Городнянської, Ріпкинської, Новобілоуської, Іванівської, Михайло-Коцюбинської та Киїнської громад. Ця книга не про воєнні історії, а спогади про відчуття, умови виживання і побут мирного населення в окупації та ізоляції. Цікавим є те, що в тексті максимально збережений автентичний говір, характерний для жителів Чернігівщини. До книги автори додали не словник, а «лексикон війни» – слова та словосполучення, які жителі нашого регіону використовували під час активних бойових дій на території області. На початку кожної статті розміщений QR-код, відсканувавши його читач має змогу почути аудіоуривок з інтерв’ю. Наприкінці книги є QR-код із посиланням на гугл-диск – тут розміщені фотодокази звірств росіян на Чернігівщині.

«Півтори тисячі екземплярів видано українською мовою, а 500 англомовних ми чекаємо вже наприкінці цього місяця, щоб розсилати в наукові установи, інтитуції задля того, аби ця книжка максимально була в Україні та щоб про Чернігівщину знали». - заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Усі зібрані матеріали команда дослідників передала до архіву з правом відкривати їх лише через кілька десятків років. Таким чином науковці прагнуть передати наступним поколінням цінні матеріали для вивчення подій повномасштабного вторгнення.

«Чернігів у війні 2022: голоси очевидців» містить історії мирних мешканців Михайло-Коцюбинської громади, які лунали в залі засідань Михайло-Коцюбинської селищної ради. Слухали аудіоуривок інтервю селищного голови Ніни Ворох, згадували карткову систему (талони) на молоко, знову щось додавали…

Від Проєкту Фіксації Михайло-Коцюбинська селищна територіальна громада отримала в подарунок два примірники презентованої книги, один з них передано до Михайло-Коцюбинської публічної бібліотеки.

Щиро дякуємо Проєкту Фіксації за зустріч.

Цей проєкт відбувається за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 

 

.

 


 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь