Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Поліція Чернігівщини застерігає громадян від шахрайств під приводом оформлення «грошової допомоги»

Дата: 04.06.2024 15:34
Кількість переглядів: 143

 

До поліції продовжують надходити повідомлення від громадян, яких ошукали під приводом оформлення «грошової допомоги». За минулу добу троє мешканців області втратили загалом понад 77 тисяч гривень, намагаючись отримати грошові виплати за вказівками невідомих осіб.

Так, вчора до поліції звернувся 56-річний чернігівець, якому у «Вайбері» надійшло повідомлення від невідомої особи на ім’я Людмила щодо отримання «грошової допомоги». Чоловік перейшов за посиланням та ввів всі дані своєї банківської картки, після чого виявив списання з рахунку 20 тисяч гривень.

Схоже повідомлення про оформлення «грошової допомоги від ООН» побачила у «Вайбері» 45-річна мешканка Сосниці. Жінка зацікавилась ним, перейшла за посиланням, де ввела реквізити своєї банківської картки та пін-код до неї. Після чого з її картки було списано 9600 гривень.

Того ж дня до поліції звернулась 73-річна мешканка Остра, яка повідомила, що 1 червня їй зателефонувала невідома жінка на ім’я Яна та сказала, що заявниці нібито надійшла грошова допомога. Щоб її отримати, жінці нібито треба зняти цю суму коштів та надіслати на інший рахунок. Потерпіла з власної банківської картки зняла кошти у сумі майже 48 тисяч гривень та перевела на рахунок, який їй продиктувала невідома. Натомість жодної «грошової допомоги» заявниця не отримала.

Нині поліція розшукує причетних до шахрайств у рамках кримінальних проваджень, відкритих за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліція наполегливо рекомендує: якщо вам пропонують «натиснути, щоб отримати грошову допомогу», або «заповнити заявку на виплати від ООН за 10 хвилин» - ігноруйте такі вказівки та не переходьте за посиланнями! Так діють шахраї!

Будь-яка соціальна допомога не оформлюється в соцмережах, для цього слід звернутися до державної установи, ЦНАПу тощо.

Для отримання коштів аферисти пропонують перейти на фішингові сайти, візуально схожі на справжні, де жертва має ввести дані для входу в інтернет-банкінг.

Щоб не стати жертвами аферистів, не передавайте стороннім особам свої особисті дані, не вводьте у різноманітних анкетах і на підозрілих сайтах:

- ⁠тризначний номер на звороті банківської картки (CVV/CVC-код);

 - пін-код від картки;

- ⁠ ⁠логін і пароль для входу в інтернет-банкінг;

-  ⁠коди й одноразові паролі від банку та мобільних операторів.

- Переконайтеся, що інформація про можливі виплати походить від офіційних джерел і розміщена на офіційних ресурсах організацій, від імені яких обіцяють допомогу.

#новини #поліціяЧернігівщини

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь