A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

СТОРІНКАМИ РОКУ 2022

Дата: 30.12.2022 14:25
Кількість переглядів: 95

Освітній процес в умовах воєнного стану

Війна та воєнний стан внесли свої корективи та виклики до  організації навчального процесу. Відповідно до протокольного рішення ради оборони  Чернігівської області, в зв’язку з тим, що заклади освіти громади знаходяться  в 40-кілометровій зоні до кордону з республікою білорусь, організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання залишається єдиною можливою та безпечною.

Відповідно до законодавства, освітній процес організовується в безпечному освітньому середовищі та здійснюється з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, їхніх особливих освітніх потреб.

Кожному закладі громади є своя специфіка роботи, яка в обов’язковому порядку узгоджена та затверджена педагогічною радою, наказом директора, не порушуючи чинного законодавства. В серпні 2022 року педагогами закладів було проведено опитування батьків, пройшли засідання педагогічних рад на яких розглянуто питання щодо організації освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання.

          Основною формою організації освітнього процесу є  урок. Також формами організації освітнього процесу є екскурсія, віртуальні подорожі, уроки-семінари, конференції, форуми, індивідуальні та групові консультації, брифінги, квести, інтерактивні уроки, інтегровані уроки.

Вибір форм залежить від наявності необхідних ресурсів (матеріально-технічного, кадрового, навчально-методичного, інформаційного забезпечення освітньої діяльності), а також форм здобуття освіти (очна, дистанційна, дуальна).

Михайло-Коцюбинською селищною радою було ініційовано проєкт підключення всіх закладів освіти громади до єдиної платформи PROSVITA для організації дистанційного навчання. Перевагою вибору саме цієї платформи стало те, що дана платформа надавала безкоштовні послуги обслуговування. Кожним керівником закладу був підписаний меморандум про співпрацю. 

Для організації повноцінного якісного освітнього процесу в 2022/23 навчальному році проводилася робота щодо залучення всіх зацікавлених осіб до поповнення матеріально-технічної бази закладів, а саме забезпечення комп’ютерною технікою. Внаслідок військових дій на території Михайло-Коцюбинської громади були пошкоджені (знищені): комп’ютерний клас (11 одиниць техніки), 5 ноутбуків,  20 планшетів та 4 мультимедійних дошки.

За останні два роки (2021-2022 рр) заклади освіти Михайло-Коцюбинської селищної ради отримали велику кількість комп'ютерної техніки завдяки тісній співпраці з обласним управлінням освіти та благодійними організаціями. Вся комп'ютерна техніка була розподілена між закладами громади:

  • 2021р - отримано 23 ноутбуки для педагогів закладів ЗСО по програмі спрямованій на забезпечення якості освіти в умовах пандемії COVID -19.
  • 2022р: червень -19 ноутбуків від Дитячого фонду ООН "ЮНІСЕФ";

вересень - комп'ютери та системні блоки (25) та 6 системних блоків  від благодійних фондів для закладів ЗСО;

жовтень - 10 хромбуків;

листопад - 29 ноутбуків від UkraineHouse DC Foundation(Олени Зеленської):

30 листопада отримано 42 планшети для учнів від благодійних фондів закордоння (Франція).

Для організації якісного освітнього процесу з використанням  технологій дистанційного навчання, педагоги закладів освіти громади забезпечені на 92% (145 одиниць) комп'ютерною технікою.

Задля розширення доступу дітей до формальної та неформальної освіти, у співпраці з командою проєкту супроводу урядових реформ, Міжнародною благодійною організацією Save the Children International in Ukraine (hereafter referred to as “SCI”), завдяки освітнім експертам Ганні Новосад та Анні Пуцовій створено цифровий освітній центр (DCL) на базі М-Коцюбинського ліцею.  

Розпочата робота над проєктом "Рік війни для української освіти" спільно с БО "Благодійний фонд savED. Мета проєкту - відновлення та вдосконалення зруйнованої росіянами освітньої інфраструктури. Всі заклад освіти громади пройшли перший етап – анкетування, інтерв’ю-опитування. Робота продовжується.

Одним із головних завдань закладу освіти є повсякденна психологічна допомога та емоційна підтримка учасників освітнього процесу.  

ГО «Ла Страда-Україна»,  в особі завідувачки кафедри соціальної роботи та освітніх і педагогічних наук Національного університету «Чернігівський колегіум ім. Т.Г.Шевченка Лариси Рень,  проводить роботу з посилення спроможності громади щодо поваги до багатоманіття та розвитку соціальної згуртованості. Ця робота відображена в проєкті «Вибір_5» з питань профілактики наркотиків та злочинності, який реалізовують успішно педагоги Шибиринівської ЗОШ  (Ященко Діана) та М-Коцюбинського ліцею (Соколенко Оксана).

При відділі освіти, молоді, спорту, культури і туризму працює психологічна студія для дітей та підлітків під гаслом «Війна і діти». Тренінги проводить психолог вищої категорії, методист навчально – методичного центру професійно-технічної освіти, гештальт-терапевт Світлана Поклад. Зустрічі цікаві, змістовні, проходять в ігровому форматі.

            До послуг всіх дітей громади – індивідуальні, дистанційні, групові заняття в Михайло-Коцюбинській мистецькій школі!  Вихованці закладу активно беруть участь у Всеукраїнських та міжнародних онлайн конкурсах та фестивалях.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь