Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Як уберегтися від отруйної змії та що робити при укусі

Дата: 05.08.2022 08:59
Кількість переглядів: 116

На початок серпня в Україні зареєстровано 48 звернень по медичну допомогу, пов’язаною з ураженням зміїною отрутою. Причому, як свідчать статистичні дані, частіше від зміїних укусів страждають діти та жінки. Такі звернення надходили зі Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Запорізької, Полтавської, Хмельницької, Чернівецької та Чернігівської областей (5 звернень). Летальні випадки не зареєстровані.

У Центрі громадського здоров’я МОЗ нагадують: щоб не стати жертвою отруйних змій, варто бути обачними й дотримуватися простих правил:

- обирайте одяг, що захистить від укусів. Це повинні бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити у взуття;

- перевіряйте місце відпочинку на природі. Перш ніж сісти на траву, камінь, хмиз або колоду — пошарудіть чи постукайте ціпком, палицею тощо, аби налякати змію;

- не торкайтеся руками неперевірених предметів, краще користуватися палицею. Змії часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями чи поваленими стовбурами дерев;

- не робіть різких рухів і не наближайтеся до плазуна! Якщо побачили поруч змію, краще завмерти й зачекати, поки вона відповзе, або без різких рухів відійти убік. Тим більше не намагайтеся зловити чи вбити змію. Слід пам’ятати - змії не нападають першими, агресію проявляють лише у разі небезпеки.

Якщо ж вас вкусила змія, потрібно якнайшвидше потрапити до лікарні та отримати фахову допомогу. Адже укуси небезпечні саме ускладненнями, що можуть після них виникнути.

У разі неможливості одразу звернутися до медиків, необхідно надати людині першу допомогу: забезпечити спокій та мінімум рухів, місце укусу обробити антисептиком, дати постраждалому 1-2 таблетки проти алергії. Крім того, людина повинна випити кілька склянок води. Також не можна висмоктувати отруту та накладати джгут, припікати рану.

За повідомленням Управління охорони здоров’я
Чернігівської обласної військової адміністрації

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь