A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Обласна служба зайнятості працює у звичному режимі

Дата: 19.05.2022 09:57
Кількість переглядів: 310

Про це повідомила директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. При цьому обслуговування клієнтів Чернігівської районної філії здійснюється на базі Чернігівського міського центру зайнятості.

Лідія Падалка також розповіла про ситуацію у сфері зайнятості на Чернігівщині та як функціонує служба в умовах воєнного стану.

Так, із початку воєнної агресії лави безробітних поповнили 3,4 тис. громадян Чернігівщини. У професійному розрізі серед них переважають продавці, оператори котелень, підсобні робітники, прибиральники, водії, кухарі. Є й бухгалтери та охоронники. Станом на 24 лютого в області налічувалось 10,5 тис. офіційно зареєстрованих безробітних. Станом на 10 травня — на сотню більше. Найбільше — у Чернігові (2134) та на Прилуччині (914), найменше — у Ріпкинському районі (193).

Через об’єктивні причини, попит на робочу силу суттєво скоротився. До 24 лютого роботодавцями було заявлено до трьох тисяч вакансій. Наразі ж їх налічується близько 370. На кожне вільне робоче місце претендує 29 осіб (проти восьми на 24 лютого). Найбільш популярними у роботодавців є трактористи-машиністи сільськогосподарського господарства, водії, електромонтери, слюсарі-ремонтники, електрозварювальники, підсобні робітники, а також лікарі та швачки.

Середній розмір оплати праці в розрахунку на вакансію становить 8430 грн. Проте серед наявних на сьогодні пропозицій від роботодавців є й високооплачувані.

Читати також: Високооплачувані вакансії від служби зайнятості Чернігівської області

Варто зазначити, що з початком бойових дій на території області державна служба зайнятості фактично не припиняла свою роботу. Центри зайнятості, які знаходились на безпечній території, здійснювали обслуговування населення та роботодавців у звичному режимі. На тимчасово окупованій території або в зоні ведення бойових дій фахівці працювали дистанційно. 

— На період воєнного стану процедура взаємодії служби зайнятості з клієнтами є максимально спрощеною. Реєстрація можлива за місцем перебування громадянина в будь-якому центрі зайнятості України— зазначила Лідія Падалка. — Це можна зробити особисто під час відвідування, а також за допомогою вебпорталу електронних послуг «Дія». Статус безробітного та призначення допомоги по безробіттю відбувається у перший день після подання відповідних заяв та документів.

Надання статусу безробітного внутрішньо переміщеним особам, а також громадянам, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, які не мають документів, необхідних для реєстрації, в тому числі про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату, здійснюється на підставі відомостей з державних реєстрів.

— Віднедавна зареєструватися у службі зайнятості можуть внутрішньо переміщені особи, які не розірвали трудові відносини. Припинити трудовий договір вони можуть в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості заяву на ім'я роботодавця. Зі свого боку, центр зайнятості має повідомити про це роботодавця, територіальні органи Пенсійного фонду та Державної податкової служби, — зауважила Лідія Падалка.

Нагадаємо, що роботодавець може отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи. Кошти у сумі 6,5 тис. грн виплачуватимуться за кожного нового працівника для покриття частини заробітної плати. Зокрема, у Чернігівській області вже прийнято рішення про надання компенсації шести роботодавцям за працевлаштування 12 осіб. 

Директорка обласного центру зайнятості наголосила, що виплата допомоги по безробіттю з початком воєнної агресії не припинялася. Виняток — якщо безробітний виїхав за кордон і перебуває там понад 30 днів (відповідно до законодавства). Загалом же нарахування здійснювалися навіть без особистого відвідування безробітним центру зайнятості у разі підтвердження будь-якими засобами комунікації, в тому числі електронними, свого наміру перебувати на обліку. За останніми законодавчими змінами, що набули чинності 7 травня, для отримання виплат доведеться особисто відвідати центр зайнятості. До речі, на сьогодні профінансовано та виплачено допомогу по безробіттю за першу декаду травня.

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь