A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Насильство над дітьми

Дата: 11.01.2022 16:19
Кількість переглядів: 656

Фото без описуНасильство над дітьми  – це не та тема, яку можна обговорювати жартома. Це тема, яка несе страх, сором, відчай… На жаль, проблема насильства, а особливо домашнього насильства є актуальною в нашому суспільстві. Жорстоке поводження із дітьми і нехтування їх інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідки завжди завдають серйозної шкоди здоров`ю, розвитку і соціалізації дитини, нерідко складають загрозу її життю чи навіть спричиняють смерть. 

Дитина – особистість, яка здатна відчувати, переживати, сприймати, розмірковувати, хотіти, і, спираючись на свій унікальний досвід, мати свою власну  точку зору та вибирати, як їй поводитися у тій чи іншій ситуації. Тож необхідно намагатися сформувати у дітей морально-етичні цінності, збагачуючи їхній досвід власними добрими вчинками, дружнім ставленням одне до одного, заохочуючи піклування про молодших та слабших, допомогу товаришам тощо.

Часто плутаючи методи виховання із звичайним насильством, батьки намагаються бути «розпорядниками» життя власної дитини. Зневага інтересами дітей і жорстоке поводження з  ними можуть мати різні види і форми, але їх наслідками завжди є серйозний збиток здоров`ю, розвитку і соціалізації дитини, нерідко й загроза її життю чи навіть є причиною смерті. Не знаючи іншого ставлення, малюки не можуть правильно оцінити ситуацію, тому самі, вважаючи себе винними, навіть не намагаються захиститись.

Все те, що принижує гідність дитини, є насильством – навіть якщо не йдеться про побиття чи синці. То де межа між вихованням та насильством?  В нашому суспільстві склався такий стереотип, що насильством вважається тільки фізичне насильство: побиття, коли видимими є травми, синці. Все інше – методи виховання. На превеликий жаль, у багатьох батьків таке бачення: головне, що я не б`ю. Поставити в куток, крик, погрози –це теж насильство! Все те, що принижує гідність дитини, все те, що впливає на її психологічне, емоційне і фізичне здоров`я – є насильством. Вкрай важливо, щоб це зрозуміли всі дорослі люди!!! Дуже часто діти страждають і від насильства з боку їх старших братів та сестер — побиття, тягання за волосся, вживання неприємних слів, примус молодшої дитини виконувати хатню роботу замість старшої та інше.    Часто діти страждають від конфліктів з однолітками

Булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском. Існує фізичний, економічний, психологічний, сексуальний, кібербулінг. Понад 50% дітей страждають від булінгу.  Педагогами, службою у справах дітей Михайло-Коцюбинської селищної ради та іншими зацікавленими структурами, з метою попередження булінгу, постійно проводиться профілактична робота зі школярами.

Після надходження повідомлення про дитину, яка постраждала від жорстокого поводження або життю чи здоров`ю якої загрожує небезпека, невідкладно спеціалісти служби у справах дітей спільно  з інспектором поліції, фахівцем з соціальної роботи, представником закладу охорони здоров`я  проводять оцінку рівня безпеки дитини і приймають рішення про подальші дії. До кожного випадку насилля над дитиною підхід індивідуальний.  Дитина, яка зазнала насильства, ставиться на облік до служб у справах дітей  і далі проводиться  робота, направлена на попередження повторних випадків насилля над дитиною, на зміцнення батьківського потенціалу, на вихід з складної життєвої ситуації, в якій опинилась  сім`я тощо. В Україні прийняті нові нормативно-правові акти, у яких прописані механізми застосування законодавства для захисту дітей від насильства. Як такі варто розглядати Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», постанову Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. №658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб`єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі», постанова Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року № 585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах». Зазначені нормативно-правові акти регулюють суспільні відносини в цій сфері, надають детальне роз`яснення та допомогу в роботі щодо захисту дітей від насильства та жорстокого поводження всім структурам, які причетні до охорони дитинства.

 Будь яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються законом.

 

За інформацією Служби у справах дітей Михайло-Коцюбинської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь