Відео-челендж «Миколайчик в кожну родину»
Відео презентація родинного виготовлення «миколайчиків» за участю дітей громади. Активні та креативні учасники будуть відмічені подарунками.Відео-роботи надсилати на сторінку відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Михайло-Коцюбинської селищної ради з хештегом #Миколайчиквкожнуродину
***Як приготувати миколайчики на День Святого Миколая? ***
Всі люблять це свято. Воно пахне Дивом, добром, милосердям. З захопленням і нетерпінням чекають приходу Миколи дітлахи: вранці, засунувши руку під подушку, вони знаходять
невеликі подаруночки, що приніс вночі добрий і милосердний Микола Угодник.
В цей День прийнято також випікати медові пряники або печиво – миколайчики (у нас, в Україні, їх називають "Миколайчик").
Тож ловіть традиційний рецепт української кухні.
*Готуємо медове тісто для миколайчиків: *
• Півпачки маргарину для випічки поливаємо двома ложками меду;
• Ставимо на маленький вогник, щоб це багатство розплавилося, розчинилося;
• Поки мед з маргарином перетворюються на текучу рідину, змішуємо склянку цукру (можна трохи менше) з двома яйцями;
• Третє яйце піде на білковий крем для прикраси, щоб жовток не пропадав, додаємо його в суміш. Від збільшення яєчної "дози" нічого не зіпсувалося;
• Збиваємо цукор з яйцями до гарної густої піни;
• У гарячу маргарин-медову субстанцію додаємо пів чайної ложки соди. Прямо на плиті. Інгредієнти вступають в бурхливу реакцію і починають пінитися. Так і треба, все чудово;
• Змішуємо обидві частини воєдино, як тільки пінна маса трохи охолоне (інакше яйця можуть зваритися. Але цього не трапиться, якщо ми будемо вливати суміш тонкою цівкою і відразу ж помішувати);
• Додаємо борошна. Щоб вийшло м’яке, але пластичне тісто йде приблизно дві склянки. Вимішуємо тісто і "відчуваємо" руками, коли вже вистачить. Зазвичай йде приблизно 2,5 склянки;
• І місимо. Ніжно, з любов’ю, руками;
• Дістаємо формочки для печива: Можна взяти стандартні, але щоб дійсно вийшли справжні миколайчики, вирізаємо Миколая, ялинку і янголят.
• Шаблони малюємо самі на картонці.
• Розкачуємо тісто. Пласт повинен вийти і не тонким, і не товстим: тонкі печива виходять сухуватими, а товсті можуть не пропектися. Хоча медове тісто як раз цим не страждає.
• Вирізаємо різні фігурки;
• Розкладаємо печиво на лист і ставимо в розігріту духовку. Температура плити повинна бути близько 200 градусів. Вогонь невеликий: медові печива готуються швидко. Їх готовність можна визначити по чудесному запаху, що буде по всій квартирі, і по рум’яності.
Можна на цьому завершити процес, але ж у нас свято. Причому День, який несе чудеса. Тому не будемо лінуватися і прикрасимо печиво святково. Білок, що залишився збиваємо в міцну піну міксером. Додаємо трохи солі – і тоді піна виходить відмінна, "міцна". Потім додаємо цукрову пудру, близько третини склянки. Повинна вийти така пухнаста біла хмарка. А далі настає період творчості: білкову масу тонким пензликом наносимо на готові печива.
Зустрічайте День святого Миколая радісно, готуйте смачне печиво для частування дітей і дорослих та беріть участь у святковому челенджі, який стартує 1 грудня!
За інформацією відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму
М-Коцюбинської селищної ради