A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

# Чужих дітей не буває!

Дата: 05.04.2021 16:38
Кількість переглядів: 1106

Фото без опису

У селі Андріївка Михайло-Коцюбинської територіальної громади створюється перша патронатна сім’я для тимчасового перебування дітей, про яких через різні причини не можуть дбати рідні.

2 квітня 2021 року в режимі відеоконференцзв’язку  відбулася співбесіда з сім’єю, яка виявила бажання надавати послуги патронату над дітьми, пройшла відбір та спеціальне навчання. В умовах карантину зустріч заступника селищного голови Марини Галько, представників  служби у справах дітей, Центру надання соціальних послуг Михайло-Коцюбинської селищної ради, правоохоронних органів, сімейного лікаря, директора школи та старости Андріївського старостинського округу за участю психолога Чернігівського обласного центру соціальних служб Наталії Хатнюк та майбутніх патронатних вихователів відбулася в режимі онлайн.

Загалом патронат – це комплексна соціальна послуга, заснована на кращих міжнародних практиках. У сім’ї патронатного вихователя дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, надаються догляд, виховання і реабілітація. У патронатних сім’ях можуть перебувати діти віком від народження до повноліття на період від трьох до шести місяців. Тобто, поки біологічні батьки подолають свої складні життєві обставини або дитина набуде статусу сироти чи позбавленої батьківського піклування і буде влаштована в інші сімейні форми виховання (опіка, піклування, усиновлення, прийомна сім’я або дитячий будинок сімейного типу). Надання послуги патронату детально регламентоване законодавством.

Як зазначала Наталія Хатнюк, робота патронатних сімей - це дуже гарна практика для громади. У певних обставинах дітей все-таки доводиться вилучати у біологічних батьків, це серйозна психологічна травма і саме патронатна родина дозволяє зробити її меншою. Патронатна сім’я забезпечує дитину місцем тимчасового проживання та здійснює догляд. Для матеріального забезпечення цих потреб державою здійснюється фінансування. Патронатному вихователю виплачується заробітна плата у розмірі 5 прожиткових мінімумів, а також надається ще 2 прожиткових мінімуми на дитину щомісячно на період проживання у патронатній сім’ї.

Робота патронатного вихователя – це відповідальна, напружена і складна, але дуже потрібна і благородна діяльність.

Підсумком співбесіди став позитивний висновок щодо кандидатів у патронатні вихователі – родини Нікітенко Галини Михайлівни та Батицького Геннадія Михайловича.

Наразі в Чернігівській області функціонує 10 патронатних родин. А в Україні загалом таких сімей - 182.

 

 

Начальник Служби у справах дітей                           Ірина  ПАНЧЕНКО

Михайло-Коцюбинської селищної ради 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь