A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Звіт про роботу Служби у справах дітей Михайло-Коцюбинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області в 2020 році

Дата: 16.02.2021 08:25
Кількість переглядів: 684

Служба у справах дітей Михайло-Коцюбинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області юридично почала діяти з 11.06.2019 року. На даний час завершено забезпечення організаційних та технічних умов, що відповідають вимогам ЄІАС «Діти»,  для прискорення питання передачі справ дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від Служби у справах дітей  Чернігівської райдержадміністрації до Служби у справах дітей Михайло-Коцюбинської селищної ради.

Робота щодо соціального захисту дітей  здійснювалась у межах дії законодавчих актів  у сфері охорони дитинства, згідно з законами України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про охорону дитинства», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей»,  Сімейного кодексу України, Цивільного Кодексу України, постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаною із захистом прав дитини», від 08.10.2008 року №905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», від 26.04.2002 року №564 «Про затвердження Положення про дитячий будинок сімейного типу», від 26.04.2002 року №565 «Про затвердження Положення про прийомну сім’ю».    

Згідно з розпорядженням в.о. селищного голови  № 106 від 24.12.2019 року було затверджено в установленому порядку місцевий план реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2019-2026 роки. За результатами реалізації плану у 2020 році троє дітей повернуті із закладів інституційного догляду, двоє дітей продовжили навчання у Вищих професійних училищах, одна дитина влаштована до загальноосвітнього закладу.

Рішенням другої (позачергової) сесії восьмого скликання Михайло-Коцюбинської селищної ради від 24.12.2020 року були внесені та затверджені зміни до програм:

1) Попередження дитячої безпритульності та бездоглядності, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування Михайло-Коцюбинської селищної ради  Чернігівського району Чернігівської області на 2020-2024 роки;

2) Забезпечення житлом дітей сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа Михайло-Коцюбинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області на 2020-2023 роки.

Для забезпечення виконання завдань державної політики у сфері охорони дитинства, діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування спрямовується на захист прав, свобод та інтересів дітей, запобігання їх бездоглядності та безпритульності, соціальному сирітству, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Особливої уваги та турботи з боку суспільства, всіх державних органів та недержавних організацій потребують діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Так на початку нового навчального 2020-2021 року 25 дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування нашої громади отримали подарунки від Михайло-Коцюбинської селищної ради, придбані згідно з місцевою програмою «Попередження дитячої безпритульності та бездоглядності, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування Михайло-Коцюбинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області на 2020-2024 роки».

Шкільні портфелі, постільні комплекти та канцелярію було передано законним представникам дітей.

Також рішенням другої (позачергової) сесії восьмого скликання Михайло-Коцюбинської селищної ради від 24.12.2020 року були  затверджені програми:

1) Соціального захисту малозабезпечених верств населення Михайло-Коцюбинської громади на 2021 рік;

2) Соціального захисту дітей-сиріт, дітей що знаходяться під опікою, дітей позбавлених батьківського піклування, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2021 рік.

         Станом на 01.01.2021 року на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, служби у справах дітей ЧРДА  перебуває 33 дитини.

           У  2020 році статус дитини, позбавленої батьківського піклування, надано 5 дітям. Троє дітей влаштовано в родини прийомних батьків; одна дитина  в сім‘ї опікуна/піклувальника; одна дитина знаходиться на повному державному утриманні на час навчання у ПТНЗ.

          Традиційною і поширеною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування залишається опіка/піклування.

         З метою контролю за використанням коштів державної соціальної допомоги, створенням належних умов для проживання, навчання та розвитку дитини, проведено обстеження умов проживання  21 дитина, які виховуються у сім’ях опікунів/піклувальників, прийомній сім’ї, складено відповідні акти.

          У разі відсутності права на житло, при досягненні дітьми-сиротами, та  дітьми, позбавленими батьківського піклування, 16-ти років  діти зазначеної категорії  ставляться на квартирний облік. На цей момент забезпечення житлом   потребує  9 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 4 особи з їх числа.

           Службою у справах дітей селищної ради проводиться робота щодо виявлення соціально-неспроможних сімей,  обстеження умов проживання дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, соціально-правового захисту бездоглядних дітей, їх соціалізації в суспільстві. 

          В результаті чого у 2020 році на облік дітей, які  опинились у складних життєвих обставинах, в службі у справах дітей райдержадміністрації за клопотанням Служби у справах дітей Михайло-Коцюбинської селищної ради поставлено 16 дітей, знято із даного обліку 2 дітей.  Загалом на обліку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах перебуває 32 дитини, які проживають у 16 сім’ях.

          Найбільш ефективними заходами попередження дитячої бездоглядності, будь-яких проявів жорстокого поводження з дітьми, є проведення профілактичних рейдів – виїздів.  З метою обстеження умов проживання дітей в сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах, виявлення сімей, де батьки не виконують належним чином батьківських обов’язків,   протягом 2020 року Службою у справах дітей Михайло-Коцюбинської селищної ради спільно із інспекторами ювенальної превенції, дільничними інспекторами, старостами,  працівниками закладів охорони здоров’я та освіти    проведено 58 рейдів-виїздів, складено 126 відповідних актів. В ході проведення рейд-перевірок батькам роз’яснюються їх права та обов’язки щодо виховання дітей, забезпечення належних умов для їхнього проживання, навчання, фізичного та морального розвитку, роз’яснюється законодавство щодо адміністративної, кримінальної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Одночасно проводиться індивідуальна інформаційно-роз’яснювальна робота з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах.

        Протягом 2020 року 12 дітей, на час подолання складних життєвих обставин їх законними представниками, були влаштовані Службою у справах дітей до центрів соціально-психологічної реабілітації та патронатної родини. Задоволено 3 позови органу опіки та піклування Михайло-Коцюбинської селищної ради  про  позбавлення батьків батьківських прав, в інтересах 4 дітей.

         Спеціалістами  служби у справах дітей  проведено індивідуальні профілактичні бесіди з підлітками, схильними до асоціальної поведінки, та їх батьками. Робота  направлена на роз'яснення дітям їх законних прав, з'ясування життєвих умов в сім'ях, де вони проживають. В ході індивідуальних бесід з неповнолітніми визначалися позитивні риси підлітків, на які можна спиратися у виховній роботі, аналізувалися родинні впливи та психологічний мікроклімат в їх сім'ях. Особлива увага під час бесід з дітьми  приділялась важливості розуміння перспектив свого життя та шляхів їх досягнення відповідно до їх реальних можливостей, але без несправедливого ущемлення їх прав і законних інтересів.

       Протягом 2020 року було проведено 9 засідань Комісії з захисту прав дитини, в ході яких було розглянуто 83 питань. Протягом 2020 року Службою у справах було ініційовано притягненню до адміністративної відповідальності 10 батьків за неналежне невиконання батьківських обов’язків.

 З нагоди відзначення Дня усиновлення Службою у справах дітей був організований конкурс дитячого малюнку «Кожній дитині потрібна родина!».
 Головна ідея заходу – привернення уваги суспільства до проблеми сирітства, популяризація усиновлення та інших сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  На розгляд журі було представлено 29 дитячих малюнків. Переможці конкурси були відзначені подарунками.

Протягом 2020 року на офіційному вебсайті Михайло-Коцюбинської територіальної громади розміщувалась інформація про сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, інформація про шкідливі звички та здоровий спосіб життя; про відповідальність законних представників при ухиленні та злісному невиконанні батьківських обов’язків.

Працівники Служби у справах дітей Михайло-Коцюбинської селищної ради продовжують проводити контроль за умовами проживання дітей підоблікових категорій; активізовано роботу зі своєчасного виявлення та обліку дітей, які залишились без піклування батьків, перебувають у складних життєвих обставинах, зазнали домашнього насильства та жорстокого поводження; поширюють інформацію  про діяльність Служби у справах дітей та її контактні дані серед мешканців громади з метою їх своєчасного виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та інформування про факти порушення прав дітей.

 

 

 

Начальник Служби                                                                         Ірина ПАНЧЕНКО

 

 

           

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь