Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

20 листопада – Всесвітній день дитини

Дата: 20.11.2020 13:02
Кількість переглядів: 797

Кожна дитина неповторна і унікальна не лише поглядом очей, але й у сприйнятті світу, життя, долі, істини, у їх розумінні і вмінні застосовувати у повсякденному житті. Саме в період дитинства дитина потребує особливого догляду і піклування, їй необхідна любов батьків.

 

У батьків багато завдань: забезпечити дитину нормальними умовами для розвитку і здоров’я, дати їй гарну освіту, навчити тому, що стане в нагоді в житті, виховати характер, любов до навколишнього світу і людей, прагнення до прекрасного, вивести її у доросле життя підготовленою і такою, що відбулася. Однак не всі розуміють ці завдання. А хтось просто не помічає проблем чи вважає їх необгрунтованими і не вартими їх часу і сил. Але ж суспільство має бути здоровим і духовно, і фізично, а це можливо завдяки пріоритетним завданням держави і самого народу. Тому і з’явилося таке свято, як Всесвітній день дитини.

Всесвітній день дитини - свято, присвячене діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Виникло воно в середині минулого століття, а саме в 1954-му році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй затвердила свою резолюцію № 836 (IX), рекомендувавши всім країнам відзначати цей день, починаючи з 1956-го року. Також Генеральна Асамблея ООН запропонувала відзначати Всесвітній день дитини в той день і втакій формі, яку кожна країна вважає для себе доцільною.

В офіційних документах ООН повідомляє про святкування цього свята 20 листопада, тому що в цей день у 1959-му році прийняли «Декларацію прав дитини»; того ж дня, 30 років потому, у 1989-му році, Всесвітнім співтовариством була прийнята «Конвенція прав дитини», яка є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту прав дитини та є обов’язковою для виконання в усіх країнах, які підписали цей документ. Основна ідея Конвенції – найповніше забезпечення інтересів дитини. А це виживання, розвиток, захист та забезпечення активної участі в житті суспільства. Україною Конвенція прав дитини була ратифікована 27 лютого 1991 року і набула чинності 27 вересня 1991 року. Ще у 2002 році на Всеукраїнському Форумі неурядових організацій було започатковано проведення 20 листопада в Україні Дня спільних дій і інтересах дітей.

Сьогодні Всесвітній день дитини відзначають 145 країн.

Характерно, що саме 20-го листопада відзначають своє професійне свято – «День педіатра», – і дитячі лікарі, які поклали на себе вирішення проблем здоров’я наших дітей.

 

Напередодні свята, працівниками Служби у справах дітей Михайло-Коцюбинської селищної ради спільно з інспекторами з ювенальної превенції Чернігівського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області та спеціалістами Чернігівського районного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді були проведені просвітницько-профілактичні заходи «Великі права маленької дитини» для учнів Шибиринівської ЗОШ (9 та 11 класи) та Михайло-Коцюбинської гімназії (4 класи).

Хотілося б нагадати всім дорослим людям, що захист прав дитини є нашим спільним завданням. Ми повинні розуміти, що діти - це не маленькі дорослі із маленькими правами, а що вони повноправні члени суспільства, які мають, окрім багатьох прав дорослих і свої особливі права - право на гру, на спілкування з однолітками, на сімейне виховання.

Питання виховання та захисту підростаючого покоління завжди є й будуть актуальними, адже саме діти є гарантами самозбереження, здоров’я і поступу нації.

Від ставлення дітей, розуміння їхніх потреб, інтересів, проблем та стану охорони дитинства залежить доля кожної дитини й розвиток суспільства в цілому. Як доведено, якість дитячих років визначає якість усього подальшого свідомого життя людини. Для всебічного розвитку особистості діти повинні зростати в атмосфері щастя, турботи, любові та розуміння, щоб в подальшому створити щасливе суспільство без жорстокості, приниження, гноблення.

Пам’ятайте, що головне для кожного малюка – увага, турбота і любов. Кожен з нас може ощасливити дитину, подарувавши частинку свого тепла, особливо тим, хто цього потребує найбільше! Нехай завжди пишно і яскраво цвітуть наші квіти життя, наші діти. Щиро і від усього серця бажаємо кожній дитині на Землі люблячої сім'ї, затишного будинку, де завжди вона зможе зайняти місце, гідне її.

 

Начальник  Служби  у справах дітей

Михайло-Коцюбинської селищної ради Ірина ПАНЧЕНКО

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь