A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайло-Коцюбинська територіальна громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Історико-краєзнавча конференція «М.А. Рігельман. Історик, публіцист, громадський діяч»

Дата: 29.09.2017 08:08
Кількість переглядів: 1113

М.А. Рігельман. Історик, публіцист, громадський діяч

(200-річчю з дня народження)

Є в українській історії імена, мало відомі широкому загалу, проте їх значимість від цього аж ніяк не меншає. Серед таких особистостей можна назвати Миколу Аркадійовича Рігельмана, життя якого тісно пов´язане з Андріївкою. Миколин прадід – Йоганн Рігельман приїхав до Росії 1711 року в складі почту нареченої царевича Олексія Петровича принцеси Шарлотти-Софії. Прабабуся – Марфа Василівна – була з боку матері онукою генерального судді Василя Леонтійовича Кочубея, а з батьківської сторони – онукою гетьмана Данила Апостола. Миколин батько – Аркадій Олександрович Рігельман, одружившись з Параскою Григорівною Галаган, поріднився з козацько-старшинським родом Галаганів. Двоюрідним братом Миколі доводився майже його ровесник Григорій Павлович Галаган (1819-1888) – меценат, українофіл, громадський діяч. Його дід - Олександр Іванович - генерал-майор, інженер-фортифікатор, історик, по праву вважається засновником цілої когорти істориків, дослідників, археографів, етнографів.  Незважаючи на німецьке родове коріння, всі представники цієї родини були українцями, за словами самого Миколи Рігельмана, «з краплею тевтонської крові». І та краплина розчинилася на українських просторах так, що перетворила її носіїв у справжніх прихильників української минувшини, глибоких поціновувачів давніх українських традицій.

М.А. Рігельман (1817-1888 рр.) - відомий археограф, публіцист, етнограф, історик, меценат, мандрівник і громадський діяч. Народився 29 вересня 1817 року у селі Андріївка Чернігівського повіту Чернігівської губернії у поміщицькій родині. Закінчив Московський університет та продовжив наукову освіту за кордоном. Був директором училищ Київської губернії та другої Київської гімназії. Голова Київського слов'янського благодійного товариства, очільник Київського відділення російського музичного товариства. Працював у тимчасовій комісії для розгляду давніх актів. Редактор видання історичної праці Самійла Величка. Слов'янофіл, був прихильником діяльності Кирило-Мефодіївського товариства., товаришував з Тарасом Шевченком, допомагав йому матеріально під час заслання. Передчасно помер у місті Києві, похований у селі Андріївка.

29 вересня 2017 року, з нагоди 200-річчя від дня народження Миколи Рігельмана в Андріївці, на його батьківщині,  пройшла історико-краєзнавча конференція «М.А. Рігельман. Історик, публіцист, громадський діяч». Гостей  зустрічала однойменна розгорнута озвучена літературно-мистецька експозиція Чернігівської районної бібліотеки, Чернігівського обласного історичного  музею ім. В.В. Тарновського та Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка. На експозиції була представлена сучасна література про Миколу Аркадійовича, підібрана працівниками відділу краєзнавства ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка та Чернігівської районної бібліотеки, а з фондів історичного музею -  стародруки та андріївська старовинна вишивка: частина церковного одягу (підризник) і скатертина ХVІІІ століття та вишитий хрестиком тематичний рушник, який датується 50-ми роками ХХ століття. Про елементи та техніку вишивки учасникам та гостям конференції розповіла старший науковий співробітник відділу фондів Чернігівського обласного історичного  музею ім. В.В. Тарновського Вікторія Гончаренко. Оксана Колесник, директор Чернігівської районної бібліотеки, представила літературу та стародруки, які стали справжньою окрасою експозиції.

Серед учасників конференції знані не тільки в області, а й далеко за її межами, науковці Олександр Коваленко – професор, доктор історичних наук, директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка,  Світлана Половнікова – старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного  музею ім. В.В. Тарновського, заслужений працівник культури. До участі в конференції долучилися: заступник голови Михайло-Коцюбинської ОТГ Віктор Єрема, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Лідія Гаєвська, письменниця Олена Сердюк-Печорна,  директор Андріївської ЗОШ Тетяна Безлюдна, бібліотекарі Чернігівської районної ЦБС, вчителі історії Михайло-Коцюбинської ОТГ, краєзнавці.

Доповіді, підготовлені учасниками конференції викликали в слухачів жвавий інтерес не тільки до постаті М.А. Рігельмана, а й до історії села. Приємно, що жителі Андріївки з повагою ставляться до свого минулого і шанують його. Так, у 2003 році  на фасаді школи була відкрита меморіальна дошка О.І. Рігельману. У 2007 році ЧОДТРК з ініціативи за підтримки Тетяни Безлюдної зняла відеосюжет для передачі «Чернігівщина у житті славетних», у якому розповідалося про цю родину. У жовтні 2014 року на місці, де стояла Михайлівська церква, біля якої поховані Микола Рігельман та його дід, було відкрито пам´ятний знак. Влітку 2016 року в центрі села встановлений стенд «Відомі люди села», де вміщені портрети Олександра і Миколи Рігельманів.

Гості історико-краєзнавчої конференціі залишали Андріївку духовно збагатившись – кожен повіз у своєму серці частинку славної андріївської історії, ще раз згадавши про наше минуле, вшанувавши пам´ять людини, патріота, українця, хоч і «з краплею тевтонської крові».

Тетяна Безлюдна, директор Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів,

Оксана Колесник, директор Чернігівської районної ЦБС

Фото без опису

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь